ADVERTENTIE

Bron :: chandlervid85 for Adobe Stock

"Buche de Noel" (kerstboomstam)

Toen ik in een Franse keuken werkte, ontdekte ik het geheim van dit traditionele kerstrecept. "Buche de Noel, ook bekend als Yule Log, vindt zijn oorsprong in de Franse traditie van het verbranden van een dennenboomstam met Kerstmis. Ik heb dit recept tijdens vele kerstdiners gemaakt en het is altijd een hit. Het kost wat tijd en zorg, maar het resultaat is het absoluut waard.

ADVERTENTIE

Ingrediënten

porties
10

Voor de sponsrol:

  • 4 groot Eieren Toegevoegd aan
  • 130 g suiker Toegevoegd aan
  • 120 g Meel Toegevoegd aan
  • 1 Knijpen zout Toegevoegd aan
  • 1 Theelepel vanille-essence Toegevoegd aan

Voor de vulling en decoratie:

  • 300 g Pure chocolade Toegevoegd aan
  • 500 ml Crème Toegevoegd aan
  • 3 Eetlepel bloemsuiker Toegevoegd aan
  • Optioneel: fondantfiguurtjes voor decoratie Toegevoegd aan
ADVERTENTIE

Procedure

180 min.
1. Stap

Om de "Buche de Noel" te bakken, verwarm je eerst de oven voor op 180 graden. Bekleed een rechthoekige bakvorm (ongeveer 30x40 cm) met bakpapier.

2. Stap

Splits de eieren. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Zet apart.

3. Stap

Klop de eidooiers met de suiker luchtig en romig. Roer voorzichtig de bloem erdoor. Het is belangrijk om de bloem te zeven en langzaam toe te voegen om klonters te voorkomen. Spatel dan voorzichtig de stijfgeklopte eiwitten erdoor.

4. Stap

Verdeel het deeg gelijkmatig over het voorbereide bakblik en bak het ongeveer 10-12 minuten in de voorverwarmde oven tot het stevig en lichtbruin is. Het is heel belangrijk dat je het deeg niet te lang bakt, anders breekt het als je het oprolt.

5. Stap

Breek ondertussen de chocolade in stukjes en smelt boven een bain-marie.

6. Stap

Klop de slagroom stijf en meng 2/3 ervan met de gesmolten chocolade om de chocoladeroom voor de vulling te maken.

7. Stap

Haal het gebakken deeg uit de oven en bedek het onmiddellijk met een vochtige keukenhanddoek. Zo droogt het deeg niet uit en kunnen we het later gemakkelijk rollen.

8. Stap

Zodra het gebak is afgekoeld, smeer je de chocoladecrème erop en rol je het gebak voorzichtig op.

9. Stap

Meng de overgebleven slagroom en poedersuiker en bestrijk het uitgerolde deeg ermee om de boomstam te simuleren.

10. Stap

Bestuif de "Buche de Noel" tot slot met poedersuiker en versier naar wens met fondantfiguurtjes.

11. Stap

Tip: Je kunt de "Buche de Noel" een dag van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren tot je hem serveert.

12. Stap

Eet smakelijk en vrolijk kerstfeest!

Nieuwste recepten

Nieuwste recepten

Reels

Nieuw

Top categorieën

Diner

812 recepten

Ontbijt

210 recepten

Laat ontbijt

180 recepten

Middagmaal

880 recepten

Dessert

631 recepten

Gebak

203 recepten

Taarten

130 recepten

Vleesgerechten

423 recepten

Pasta

113 recepten