ADVERTENTIE

Bron :: victoria p. for Adobe Stock

Traditioneel Baumkuchen recept

Ik ben dol op bakken op koude winteravonden en mijn absolute favoriet is altijd de traditionele Baumkuchen. De geconcentreerde rust die ontstaat door het in laagjes bakken van de cake en de bijna meditatieve toevoeging van elke afzonderlijke laag maken Baumkuchen een waar genot voor alle zintuigen - vooral tijdens het eten natuurlijk.

ADVERTENTIE

Ingrediënten

porties
16
  • 250 g boter Toegevoegd aan
  • 250 g suiker Toegevoegd aan
  • 1 Knijpen zout Toegevoegd aan
  • 1 vanillestokje Toegevoegd aan
  • 6 Eieren Toegevoegd aan
  • 150 g Meel Toegevoegd aan
  • 150 g Maïsmeel Toegevoegd aan
  • 1 TL bakpoeder Toegevoegd aan
  • 7 lepel Rum Toegevoegd aan
  • 200 g abrikozenjam Toegevoegd aan
  • 250 g bitterzoete chocolade Toegevoegd aan
ADVERTENTIE

Procedure

150 min.
1. Stap

Om de Duitse Baumkuchen na te maken, klop je eerst de boter romig. Ik gebruik hiervoor altijd een keukenmachine, maar een sterke arm en een garde volstaan ook.

2. Stap

Voeg dan geleidelijk de suiker, het zout en de zaadjes uit het vanillestokje toe. Uit ervaring weet ik dat het hier belangrijk is om er echt voor te zorgen dat elk ingrediënt volledig is opgenomen voordat je het volgende toevoegt.

3. Stap

Nu komen de eieren in het spel. Klop ze één voor één door het mengsel. Wacht met het volgende ei tot het vorige er helemaal doorheen is gemengd.

4. Stap

Meng de bloem, maïzena en bakpoeder en zeef dit in twee porties door het mengsel. Roer goed na elke toevoeging.

5. Stap

Verdeel nu het beslag over twee kommen en roer de rum door de ene helft.

6. Stap

Nu is het tijd om te bakken. Je hebt een speciale Baumkuchenvorm nodig of, zoals ik doe, een springvorm die je er na elk bakproces even uit kunt halen. Doe afwisselend een dun laagje van het rumbeslag en een dun laagje vanillebeslag in de vorm en bak elke laag afzonderlijk onder de grill van je oven tot ze goudbruin zijn. Dit vergt wat tijd en geduld, maar het resultaat is het absoluut waard.

7. Stap

Zodra de cake is afgekoeld, besmeer je hem met de abrikozenjam en giet je er tot slot de gesmolten chocolade overheen. Als je wilt, kun je ook marsepein tussen de lagen doen. Zo doe ik het altijd met kerst.

8. Stap

Laat de Baumkuchen na het bakken volledig afkoelen en laat hem een nacht staan voordat je hem serveert. Veel plezier met bakken en genieten van dit prachtige stukje Duitse bakkunst.

Nieuwste recepten

Nieuwste recepten

Reels

Nieuw

Top categorieën

Diner

812 recepten

Ontbijt

210 recepten

Laat ontbijt

180 recepten

Middagmaal

880 recepten

Dessert

631 recepten

Gebak

203 recepten

Taarten

130 recepten

Vleesgerechten

423 recepten

Pasta

113 recepten