ADVERTENTIE

Bron :: vikif for iStockPhotos

Oostenrijkse noten striezel met gistdeeg

Ik heb in de loop der jaren veel taartrecepten geprobeerd, maar die voor de Nussstriezel heeft een speciaal plekje in mijn hart. Deze typisch Oostenrijkse cake is zowel luchtig als knapperig en straalt warmte en gezelligheid uit. Thuis bakken we de Nussstriezel het liefst op koude winterdagen - het verleidelijke aroma dat zich tijdens het bakken door het hele huis verspreidt is gewoon onvergelijkbaar.

ADVERTENTIE

Ingrediënten

porties
12

Voor het deeg:

 • 500 g Meel Toegevoegd aan
 • 20 g verse gist Toegevoegd aan
 • 80 g suiker Toegevoegd aan
 • 1 Knijpen zout Toegevoegd aan
 • 1 medium ei Toegevoegd aan
 • 250 ml melk Toegevoegd aan
 • 80 g boter Toegevoegd aan

Voor de vulling:

 • 200 g gemalen hazelnoten Toegevoegd aan
 • 100 g suiker Toegevoegd aan
 • 1 Theelepel Kaneel Toegevoegd aan
 • 100 ml melk Toegevoegd aan
ADVERTENTIE

Procedure

80 min.
1. Stap

Voor het recept van Nussstriezel begin je met het deeg: meng de bloem, suiker en zout in een grote kom.

2. Stap

Verwarm de melk een beetje en los de gist erin op. Zorg ervoor dat de melk niet te heet wordt, want dat kan de gist doden en het deeg niet laten rijzen.

3. Stap

Voeg het gistmengsel samen met het ei en de boter op kamertemperatuur toe aan het bloemmengsel in de kom. Kneed alles goed door elkaar tot je een glad deeg hebt. Ik raad aan om het deeg minstens 10 minuten te kneden - dit bevordert de glutenvorming en zorgt ervoor dat de cake lekker luchtig wordt.

4. Stap

Dek de kom af met een keukenhanddoek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek tot het ongeveer in omvang verdubbeld is.

5. Stap

Ondertussen kun je de vulling bereiden: Meng de gemalen hazelnoten, suiker en kaneel en voeg dan geleidelijk genoeg melk toe om een smeerbaar mengsel te maken.

6. Stap

Rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek op een bebloemd werkvlak en verdeel de notenvulling er gelijkmatig over. Rol het deeg nu op vanaf de lange kant.

7. Stap

Leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd de bovenkant een paar keer in met een scherp mes. Dit verbetert niet alleen het uiterlijk, de sneden zorgen er ook voor dat de cake gelijkmatig rijst tijdens het bakken.

8. Stap

Bak de Nussstriezel in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius (boven-/onderwarmte) in ongeveer 35-40 minuten goudbruin.

9. Stap

Laat de Oostenrijkse cake iets afkoelen voordat je hem aansnijdt - zo kan de heerlijke smaak van de notenvulling zich volledig ontwikkelen.

10. Stap

De Nussstriezel is absoluut een van mijn favoriete taarten en ik hoop dat jullie er ook van zullen houden. Veel plezier met bakken!

Nieuwste recepten

Nieuwste recepten

Reels

Nieuw

Top categorieën

Diner

807 recepten

Ontbijt

207 recepten

Laat ontbijt

177 recepten

Middagmaal

874 recepten

Dessert

629 recepten

Gebak

203 recepten

Taarten

130 recepten

Vleesgerechten

420 recepten

Pasta

113 recepten