ADVERTENTIE

Bron :: Pixabay: Dreblow

Huisgemaakte kalfsleverworst

Deze heerlijke kalfsleverworst is een familiefavoriet die ik keer op keer maak. Het heeft een kenmerkende maar milde smaak en de textuur is heerlijk romig. Het is een traditioneel recept dat wat tijd en moeite kost, maar het is het zeker waard! Ik hou ervan om mijn eigen worst te maken - het geeft zoveel voldoening om het eindproduct in mijn handen te houden en de smaak is onvergelijkbaar.

ADVERTENTIE

Ingrediënten

porties
20
 • 500 g Kalfslever Toegevoegd aan
 • 250 g Buikspek Toegevoegd aan
 • 250 g Varkensvet Toegevoegd aan
 • 2 Uien Toegevoegd aan
 • 2 teentjes knoflook Toegevoegd aan
 • 2 Theelepel zout Toegevoegd aan
 • 1 Theelepel Peper Toegevoegd aan
 • 2 Theelepel Marjolein Toegevoegd aan
 • 2 Theelepel Tijm Toegevoegd aan
 • 125 ml Kalfsbouillon Toegevoegd aan
 • Natuurlijke darmen Toegevoegd aan
ADVERTENTIE

Procedure

150 min.
1. Stap

Om zelfgemaakte kalfsleverworst te maken, pel je eerst de uien en knoflook en hak je ze fijn. Ik raad aan een knoflookpers te gebruiken om bijzonder fijne knoflook te krijgen die goed mengt met de andere ingrediënten.

2. Stap

Snijd de kalfslever, varkensbuik en het varkensvet in stukjes van ongeveer 1 cm groot. Het is belangrijk dat alle ingrediënten even groot zijn, zodat ze gelijkmatig kunnen garen en later in de gehaktmolen kunnen worden verwerkt.

3. Stap

Doe nu de lever, buikspek en varkensvet in een pan met de fijngehakte uien en knoflook, voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat minstens 2 uur sudderen. Ik vind dat een lange kooktijd helpt om de smaken van de ingrediënten echt te combineren en intenser te maken.

4. Stap

Als het vleesmengsel gekookt is, laat je het een beetje afkoelen voordat je het door de gehaktmolen haalt. Ik raad aan om het twee keer te malen om een echt gladde textuur te krijgen, wat typisch is voor kalfsleverworst.

5. Stap

Voeg zout, peper, marjolein en tijm toe aan het gemalen mengsel en meng grondig.

6. Stap

Maak de natuurdarmen van binnen en van buiten grondig schoon onder stromend water. Stop vervolgens het vleesmengsel in de schoongemaakte darmen. Probeer geen luchtbellen op te sluiten, want die kunnen later bij verhitting barsten en de worst beschadigen.

7. Stap

Kook de gevulde kalfsleverworstjes ongeveer een uur en laat ze dan volledig afkoelen. Tijdens dit proces wordt de kalfsleverworst stevig en duurzaam. Zorg ervoor dat de worstjes volledig zijn afgekoeld voordat je ze aansnijdt.

Nieuwste recepten

Nieuwste recepten

Reels

Nieuw

Top categorieën

Diner

807 recepten

Ontbijt

207 recepten

Laat ontbijt

177 recepten

Middagmaal

874 recepten

Dessert

629 recepten

Gebak

203 recepten

Taarten

130 recepten

Vleesgerechten

420 recepten

Pasta

113 recepten