ADVERTENTIE

Bron :: Dalibor Sevaljevic for Shutterstock

Huisgemaakte Upstipci Balkankeuken

Ustipci zijn een soort donuts die erg populair zijn in de Balkankeuken. Ze zijn makkelijk te bereiden en heerlijk - vooral als ze nog warm zijn. Ik serveer ze graag als ontbijt of als tussendoortje voor de kinderen. Ze zijn heerlijk luchtig en zacht van binnen, met een aangenaam knapperige korst.

ADVERTENTIE

Ingrediënten

porties
4
  • 500 g Meel Toegevoegd aan
  • 1 Pakket gedroogde gist Toegevoegd aan
  • 12 TL zout Toegevoegd aan
  • 12 TL suiker Toegevoegd aan
  • 300 ml Warm water Toegevoegd aan
  • 50 ml olie Toegevoegd aan
  • Plantaardige olie om te bakken Toegevoegd aan
ADVERTENTIE

Procedure

60 min.
1. Stap

Om het ustipci recept te maken, zeef je eerst de bloem in een grote kom. Zorg ervoor dat de kom groot genoeg is - het deeg zal rijzen en heeft ruimte nodig om uit te zetten.

2. Stap

Meng in een kleinere kom de droge gist, suiker en zout met het warme water (maar niet te heet om de gist niet te vernietigen). Laat het mengsel 5 minuten staan tot het begint te schuimen. Deze stap laat zien of de gist actief is. Als het niet schuimt, raad ik aan om het te vervangen door verse gist.

3. Stap

Voeg het gistmengsel toe, voeg de olie toe en kneed alles goed door elkaar. Tijdens een van mijn eerste pogingen leerde ik dat kneden heel belangrijk is om de perfecte pluizige ustipci te krijgen. Je moet het deeg minstens 5-7 minuten stevig kneden tot het elastisch wordt.

4. Stap

Dek het deeg af en laat het op een warme plek staan. Na ongeveer 45 minuten moet het deeg in omvang verdubbeld zijn.

5. Stap

Verdeel het gerezen deeg met licht bestoven handen in stukken van gelijke grootte en vorm er balletjes van. Zorg ervoor dat de balletjes niet te groot zijn, want tijdens het bakken zullen ze in de hete olie blijven rijzen.

6. Stap

Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag en frituur de balletjes goudbruin. Ik herinner me altijd dat mijn oma dit deed - als ze de ustipci frituurde, was de hele keuken gevuld met een heerlijke geur.

7. Stap

Leg de gefrituurde ustipci-balletjes op keukenpapier om de overtollige olie op te zuigen. Een traditioneel dessert uit de Balkankeuken. Serveer terwijl ze nog warm zijn!

Reels

Nieuw

Top categorieën

Ontbijt

173 recepten

Vleesgerechten

372 recepten

Laat ontbijt

152 recepten

Middagmaal

760 recepten

Diner

704 recepten

Dessert

534 recepten

Gebak

192 recepten

Taarten

114 recepten